Здравейте! Оплетох се в счетоводните статии и за това Ви моля за помощ.
Случаят е следният: Дружеството иска да бракуваме биологични активи - коне, които са убити. Те са амортизирани напълно. Директно да ги отпиша 241 / 274 или 609 / 274, но пък с амортизацията не ми стана ясно. И дали трябва да се впишат като увеличение в ГДД? Благодаря Ви!
Здравейте!
Имам следния казус  физическо лице предоставя паричен заем от 50 000 лева на юридическо лице през 2017г. Тъй като този заем до момента не е погасяван изобщо, дали е възможно да се отпише като приход през 2022г.  или трябва да изчакам 2023г. за пет годишна давност?
Здравейте!
Фирма, която се занимава с отглеждане на коне в дивата природа, установява, че част от тях са мъртви поради нападение от диви животни. Издадени са от екарисаж документи за унищожение. Минали са 5 години от покупката им и са амортизирани. Необходимо ли е в брака на животните да се начисли ДДС? И дали трябва да фигурира брака в Справката декларация по ДДС ако не следва да се начислява ДДС. Следващото ми терзание е дали трябва да се посочи брака на животните в Годишната данъчна декларация в увеличение?
Благодаря на отзовалите се!
Здравейте!
Бих искала да Ви попитам, ако някой е наясно относно ДДС на несвойствен хляб.
Дружество, занимаващо се с продажба на фуражи и храни за животни, купува несвойствен хляб (производствен брак) и го продава за изхранване на животни. Разходните фактури, които получаваме за този хляб са с 0% ДДС. Следва ли и ние да го продаваме с 0% ДДС, независимо че продаваме несвойствен хляб, предназначен за животни?
Благодаря на отзовалите се !
Здравейте!
Някой дали е запознат как стои въпросът с физическо лице, което е регистрирано като свободна професия учител в България и следва да осъществява своята дейност в чужбина?
Идеята е лицето да подпише договор с чешка фирма, която ще му осигурява крайни клиенти в Германия. Но от чешката фирма му търсят единствено регистрация като свободна професия и не желае да получава фактури за извършваната дейност от лицето.
Притеснява ме фактът за регистрация по чл. 97а, ал. 2 от ЗДДС, въпреки че физическото лице не желае да се регистрира по ЗДДС и да издава фактури. Вие как мислите?
Здравейте!
Възможно ли е юридическо лице (ООД) да дари парични средства за закупуването на протеза на физическо лице? Не ми е съвсем ясно, ако някой е запознат ще съм благодарен да даде повече информация. Благодаря!